Buka okoliša : završni rad - Mandek, Silvio (S. Mandek, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Bukom se definira svaki neželjeni zvuk u sredini u kojoj ljudi borave i rade. Glavni izvori buke u vanjskom prostoru su promet, građevinski i javni radovi, industrija, rekreacija, sport i zabava. Zvukomjer je uređaj za mjerenje razina zvučnog tlaka i njihove raspodjele u frekvencijskim pojasevima od interesa (oktave i terce). Za lokaciju mjerenja buke prometa odabrana je Savska cesta, nedaleko od raskrižja s Koturaškom ulicom. Zahvaljujući različitim metodama mjerenja, dobiven je pregled ekvivalentne razine buke na prometnici u svakoj sekundi mjerenja, kao i njen spektralni sastav. Zvukomjerom je izmjerena i ukupna ekvivalentna razina buke LAeq = 73,43 dB(A) što nije u skladu s propisima. Na prometnici se može osjećati psihološko djelovanje te fiziološki efekti (povećava se broj otkucaja srca, raste krvni tlak, modificira se ritam disanja, itd.).