Catalanov problem : završni rad - Sertić, Marko (M. Sertić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad bavi se analizom Catalanovog problema i Catalanovih brojeva. Na samom početku rada dana je definicija Catalanovog problema. Zatim je pokazan izvod funkcije izvodnice n-tog Catalanovog broja kao i izvod eksplicitne vrijednosti n-tog Catalanovog broja. Također je u radu opisano i asimptotsko ponašanje Catalanovih brojeva, te su navedena određena svojstva Catalanovih brojeva. U nastavku su također navedena i neka od kombinatornih interpretacija Catalanovih brojeva. Osim samog opisa interpretacija, dan je i matematički dokaz koji potvrđuje da su rješenja svih interpretacija Catalanovi brojevi. Za kraj samog rada obrađena je i programska interpretacija Catalanovih brojeva. Dani su algoritmi rješavanja određenih problema, kao i uputstva za korištenje aplikacije.