Analitički izračun elektrostatskog potencijala unutar jednoliko nabijenog trokuta : završni rad - Stipanović, Antonio (A. Stipanović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu izveden je analitički izraz za izračun elektrostatskog potencijala u točki P koja se nalazi unutar jednoliko nabijenog trokuta △A1A2A3. Pri izvodu izraza, polazni trokut rastavljen je na sljedeće segmente, △PA1A2, △PA1A3, △PA2A3, te je korišten princip superpozicije električnog polja i elektrostatskog potencijala. Također su korištene metode dvodimenzionalne integracije u ne-ortogonalnom koordinatnom sustavu. Predložena je i numerička metoda za izračun elektrostatskog potencijala, te na temelju nekoliko primjera uspoređeni su rezultati s analitičkom metodom, time pokazujući superiornost analitičke metode nad numeričkom. Dobiveni analitički izraz može se koristiti za brzo pronalaženje maksimuma potencijala numeričkim putem, za čime postoji stanoviti interes, a što potvrđuje nedavno raspisani natječaj tvrtke Artes Calculi.