Sigurnost web aplikacija : završni rad - Vinković, Josip (J. Vinković, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovdje će se raditi o analizi ranjivosti na Internet stranice. Točnije, radit će se o takozvanim XSS napadima. XSS napadi su popularni napadi na Internet stranice i čine preko pola svih napada na Internet stranice. Razlog tomu je jednostavnost takvih napada te što je kod stvaranja Internet stranica lako napraviti propuste koji omogućavaju takve napade. Prvo će se ukratko obraditi koji su najčešći problemi koji se tiču web sigurnosti i zašto je sigurnost na internetu važna. Zatim se ukratko iznose najčešće vrste napada na Internet stranice i potom kreće u razmatranje XSS napada. Objašnjava se što je XSS te kakve vrste XSS napada postoje, za čega se koriste, te potom se koncentrira na detekciju i obranu od XSS napada. Potom se dolazi do nove vrste XSS napada, takozvanih mXSS napada te se objašnjava što je mXSS te po čemu se razlikuje od XSS napada. Objašnjava se što je to potpuno drugačije od XSS-a te na koje načine se mogu detektirati i potom spriječiti unatoč velikoj neupućenosti šire informatičke zajednice u probleme vezane za mXSS. Na kraju se dolazi do praktičnog dijela i aplikacije namijenjene za jednostavnu i brzu obranu od XSS napada, kao alternativa za postojeće velike alate. Ukratko se govori o čemu se radi u aplikaciji te na kojoj je arhitekturi zasnovana i na koji se način koristi.