Mjerenje otpora uzemljenja kompenzacijskim postupkom : završni rad - Kos, Sven (S. Kos, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Otpor zaštitnog uzemljenja uzemljivačkih sustava mjeri se UI-metodom ili kompenzacijskim postupcima. U radu su obrađena temeljna načela projektiranja uzemljivača, te je opisan Behrendov kompenzacijski postupak za mjerenje otpora uzemljenja. S pomoću laboratorijskog mjernog instrumenta i prikladnih sondi obavljeno je mjerenje otpornosti tla na terenu i proračunat otpor uzemljenja jednostavnog štapnog uzemljivača. U konačnici, otpor uzemljenja realiziranog štapnog uzemljivača izmjeren je kompenzacijskim postupkom i dobiveni rezultati uspoređeni su s prethodnim proračunom.