Alat za brzo pretraživanje baza proteinskih slijedova : završni rad - Vujević, Ivan (I. Vujević, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Kod pretrage baza bioloških sljedova postoje dvije vrste algoritama. Jedna vrsta su deterministički, koji koriste rigorozne algoritme za pronalazak optimalnog rješenja. Druga vrsta su heuristički algoritmi koji ne pronalaze optimalno rješenje, ali ovi algoritmi su puno brži od determinističkih algoritama. Potrebno je pronaći kompromis između brzine i točnosti pretrage. U ovom radu opisan je heuristički algoritam pretrage. Na početku se za svaki slijed odredi lista riječi te se tako dobije smanjena baza. Smanjenje cijele baze na listu riječi omogućuje nam bržu pretragu. Algoritam se sastoji od dva koraka. U prvom koraku, pretragom liste riječi pronalaze se potencijalni kandidati koji se zatim šalju u drugi korak. U drugom koraku, koristeći jedan od dva algoritma, odabiremo sljedove za izlaz