Fazna metoda mjerenja parametra kromatske disperzije : diplomski rad - Piplica, Iva (I. Piplica, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad bavi se problematikom mjerenja kromatske disperzije u optičkim komunikacijskim sustavima primjenom fazne metode. Objašnjen je pojam kromatske disperzije, kako nastaje, kako djeluje na optičke sustave te poznati načini umanjivanja njenog utjecaja. Opisane su metode mjerenja kromatske disperzije kao i metoda primjenjena u ovome radu. Rezultati mjerenja i izračuna su prikazani grafovima i objašnjeni.