Mjerenje parametara bežičnih komunikacija pomoću Android aplikacije : završni rad - Perčinlić, Ivana (I. Perčinlić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovim završnim radom pokriveno je područje mjerenja parametara Wi-Fi mreža i GSM tehnologije. Rad sadrži teoretsku podlogu o Wi-Fi tehnologiji, počevši općenito od razvoja bežičnih tehnologija, 802.11 normi za bežične mreže, tehnika kodiranja i modulacija kod bežičnih mreža te prednosti i nedostataka bežične mreže. Teoretski dio GSM tehnologije sadrži arhitekturu sustava, ćelijski koncept i način rada baznih postaja. Opisan je i mjerni uređaj s kojim su obavljana mjerenja te korištene Android aplikacije koje su korištene za mjerenje razine signala i brzine prijenosa podataka U radu je izvedeno 5 različitih tipova mjerenja, od kojih su 4 bila vezana za WiFi tehnologiju ( pokazan je utjecaj raznih čimbenika poput udaljenosti, različitih ometajućih zračenja i interferencija, zidova) a jedno je vezano za GSM tehnologiju (utjecaj udaljenosti na razinu signala).