Sustav za analizu biljarske igre : završni rad - Dumbović, Karlo (K. Dumbović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Rad se bavi izgradnjom sustava za analizu biljarske igre provedbom kroz dvije faze. Sustavu se na početku predaje fotografija određene situacije na biljarskom stolu. Prva faza je obrada slike u kojoj se koristeći funkcije biblioteke OpenCV provodi detekcija i prepoznavanje elemenata biljarske igre. Elementi biljarske igre su igraća površina biljarskog stola i kugle. Igraća površina detektira se kao pravokutnik određen s četiri pravca. Kugle se detektiraju na dva načina: kao krugovi i kao konture na igraćoj površini. Nakon detekcije, za svaku se kuglu nastoji prepoznati koji je njen redni broj. To se radi tako da se na temelju izgleda slike računaju određeni parametri i uspoređuju njihove vrijednosti sa bazom parametara ranije prepoznatih kugli. Nakon obrade slike slijedi faza analize detektirane situacije. Situacija se korisniku prikazuje kao 3D model stola s kuglama. Korisnik prvo odabire neku kuglu, a zatim i rupu u koju želi ubaciti odabranu kuglu. Sustav na temelju fizike biljara pomoću matematičkih izračuna odabire skup povoljnih udaraca kojima bi se izvršio odabrani ubačaj. Korisnik zatim odabire jedan od povoljnih udaraca, a sustav u realnom vremenu prikazuje simulaciju događaja koji bi slijedili nakon tog udarca.