Konfiguriranje parametara za postizanje kvalitete usluge u komunikacijskim mrežama : diplomski rad - Kozačinski, Hrvoje (H. Kozačinski, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Kvaliteta usluge u komunikacijskim mrežama je zahtjev za minimalnim zajamčenim performansama prijenosa IP paketa. Najvažniji parametri tih performansi su odbacivanje i kašnjenje paketa. Mehanizmi kvalitete usluge poboljšavaju performanse prijenosa na način da oblikuju i klasificiraju mrežni promet. Zadatak ovog rada bio je proučiti česte mehanizme kvalitete usluge i analizirati njihov utjecaj na prijenos paketa. To je postignuto pomoću simulatora kvalitete usluge izrađenog za potrebe rada. Pokazano je da kombiniranje mehanizama kvalitete usluge općenito poboljšava performanse prijenosa paketa. Također, različite kombinacije poboljšavaju različite parametre, čime se dobiva na fleksibilnosti i kontroli u prijenosu paketa.