Pretraživanje hrvatskog leksičkog n-gramskog sustava na Hadoop platformi : završni rad - Marić, Petar (P. Marić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Velike količine podataka zahtijevaju veće brzine obrade podataka, a jedno računalo ne može izvršavati takav posao u prihvatljivom vremenu. Radi toga je paralelna obrada podataka sve više u uporabi, a jedan od tih modela obrade podataka implementiran je u platformi Hadoop. Platforma Hadoop sastoji se od nekoliko komponenti pri čemu svaka obavlja neki posao kao što je mapiranje blokova unutar Hadoop-ovog distribuiranog datotečnog sustava, raspodjela resursa po računalima unutar klastera, upravljanje pokrenutim aplikacijama, itd. Kako hrvatski jezik ima veliku količinu riječi, zadatak - pronalaženje digrama i trigrama unutar velikih količina podataka, moguće je riješiti upotrebom Hadoop platforme što je vidljivo iz rezultata mjerenja prikazanih u ovom radu.