Klasifikacija uzoraka HEp-2 stanica : diplomski rad - Dumančić, Sebastijan (S. Dumančić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad predstavlja novi pogled na računalno podržanu dijagnostiku u medicini. Detekcija autoimunih bolesti uzeta je kao studij slučaja, a zadatak je prepoznati različite uzorke stanice koji su vezani za specifične autoimune bolesti. Naglasak je stavljen na interpretaciju modela, umjesto preciznosti. Rješenje se sastoji od 3 koraka - segmentacije stanica, detekciju razine fluorescentnog intenziteta te indukcije pravila koja opisuju uzorke. Interpretabilnost modela postignuta je učenje simboličke reprezentacije stanica pomoću dubokih generativnih metoda strojnog učenja. Performanse četiri različite metode indukcije pravila - FOIL, ALEPH, RIPPER i stabla odluke - su uspoređena. Performanse predloženog rješenja usporediva su s do sada poznatim najuspješnijim rješenjima ovog problema, uz dodatak da rješenje može objasniti odluku, što ga čini vrlo primjenjivim u kontekstu medicinske dijagnostike.