Pravno-tehnološka procedura priključka vjetrene elektrane na mrežu : završni rad - Šterc, Tomislav (T. Šterc, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Obnovljivi izvori energije, posebno vjetrene elektrane, danas zauzimaju sve značajnije mjesto u cjelokupnoj proizvodnji električne energije. U radu su ukratko opisani tipovi generatora koji imaju primjenu u vjetrenim elektranama, te su navedene prednosti i nedostaci pojedinog rješenja. Opisan je tijek i postupak izdavanja pojedinih dozvola i suglasnosti te prava i obveze proizvođača i operatora sustava u pravno – tehnološkoj proceduri razvoja i realizacije projekta izgradnje vjetrene elektrane. Posebna pažnja posvećena je priključenju vjetrene elektrane na mrežu te utjecaj generatora na rad mreže. Izvršen je i proračun na primjeru mreže pomoću programa NEPLAN. Analiziran je i utjecaj vjetrene elektrane na okoliš i životinjski svijet.