Analiza fotodioda s lavinskom multiplikacijom : završni rad - Berdalović, Ivan (I. Berdalović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Fotodiode s lavinskom multiplikacijom su vrsta poluvodičkih fotodetektora koji u svojoj strukturi sadrže p-n spoj i kod kojih zbog jakog električnog polja u osiromašenom području kroz udarnu ionizaciju nosioca dolazi do pojave njihove lavinske multiplikacije, zbog toga ovakve fotodiode pokazuju svojstvo pojačanja. Nakon teorijskih razmatranja o načinu rada i tehnološkim implementacijama lavinskih fotodioda definirali smo strukturu fotodiode u simulatoru električkih karakteristika poluvodičkih struktura i analizirali neka njezina svojstva. Promotrili smo ponašanje fotodiode osvijetljene različitim valnim duljinama i intenzitetima svjetlosti, a zatim i tranzijentni odziv na pobudu svjetlosnim impulsom. Strukturu smo prilagodili za dobivanje različitih probojnih napona i usporedili ih po pitanju odziva i vremena odziva. Na kraju smo simulirali karakteristike dvodimenzionalne strukture i implementirali zaštitne prstenove kako bismo spriječili raniji proboj na rubovima.