Agent za prikupljanje i obradu podataka iz okoline temeljen na operacijskom sustavu Android : diplomski rad - Petkovski, Igor (I. Petkovski, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Prikupljanje podataka iz okoline jedan je od najbrže rastućih trendova u svijetu informacijsko komunikacijske tehnologije. Široko područje primjene senzora potiče ubrzan rast broja aktivnih senzora. Zbog stalnog porasta broja senzora javlja se potreba za stvaranjem novih tehnoloških rješenja za efikasno prikupljanje i obradu podataka generiranih iz M2M mreža. Cilj ovog rada je izrada mobilnog agenta temeljenog na operacijskom sustavu Android koji će biti posrednik u komunikaciji između mreže bežičnih osjetila i GSN poslužitelja. Mobilni agent pohranjuje i obrađuje informacije, nudi korisniku grafički prikaz prikupljenih podataka te podatke dostavlja zadanom GSN poslužitelju. Pohrana podataka omogućuje varijabilan period slanja podatka, a time i optimizaciju potrošnje resursa.