Sustav za nadzor potrošnje i kvalitete električne energije : završni rad - Labura, Domagoj (D. Labura, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu analiziran je i dokumentiran postojeći sustav za nadzor potrošnje i kvalitete električne energije koji se nalazi u C zgradi Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva. Sustav je realiziran pomoću multimetara DMTME-I-485-96 koji su raspoređeni po jedan na svakom katu zgrade. Multimetri su povezani preko sabirnice RS485. Čitanje podataka s multimetara se vrši pomoću ModBus RTU protokola kojeg pretvornik LANTRONIX XPress-DR+ pretvara u ModBus TCP protokol. OPC čita te podatke te on predstavlja poveznicu između hardvera koji generira podatke (multimetri) i softvera koji koristi te podatke. Konačno, prikazivanje podataka relizirano je pomoću programskog alata LabView.