Miješala : završni rad - Crnogorac, Luka (L. Crnogorac, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Audio miješalo je uređaj kojem je osnovna funkcija zbrajanje, tj. miješanje više tonskih signala. Miješalo je najčešće sastavljeno modularno, tj. logičke i funkcionalne cjeline su povezane i ugrađene u jedinicu koja se naziva modul. Svako miješalo može uglavnom podijeliti na 4 glavna modula: ulaz signala tj. kanala (channel inputs), kanalne trake (engl. channel strips), glavne kontrole (engl. master controls ili master section) i glavni ulazi/izlazi (engl. master section Input/Output). U ovom radu su opisane komponente koje se najčešće koriste u pojedinom modulu. Također, detaljno je opisan tok signala kroz miješalo. Postoji nekoliko različitih vrsta podjela miješala. Miješala se obično dijele po veličini (osnovno miješalo i miješajuće konzole), po namjeni (studijska i koncertna) i po načinu obrade signala (digitalna i analogna). Miješala se dodatno mogu podijeliti na inline i split miješala. U praktičnom dijelu, napravio sam osnovno miješalo s četiri ulazna i jednim izlaznim kanalom. Ulazni priključci su dva XLRT i dva linijska (stereo) priključka, dok je izlazni priključak linijski (stereo). Također, ugradio sam osnovnu tonsku kontrolu za svaki izlazni kanal (bass i treble).