Utjecaj veličine okvira na propusnosti bežične lokalne mreže : završni rad - Rendulić, Damjan (D. Rendulić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Glavna tema ovog rada je utjecaj veličine okvira na propusnost kod bežičnih lokalnih mreža. Opisuje se razvoj standarda 802.11 za bežične lokalne mreže, njihove osnovne karakteristike i međusobna usporedba, postojeći načini rada, implementacije te njihove prednosti i mane. Razmatraju se pojedini slojevi od kojih su sastavljeni WLAN-ovi, njihova međusobna interakcija te razlike koje su se morale napraviti u odnosu na žični medij. Nadalje, prikazana su teorijska razmatranja utjecaja raznih parametara na propusnost. Navedene su osnovne formule pomoću kojih se u teoriji može izračunati propusnost. Ovisnosti su prikazani grafički kako bi se čitatelju omogućio lakši uvid u problematiku. Konačno, provela su se mjerenja kako bi se teorijske tvrdnje potkrijepile stvarnim rezultatima kroz nekoliko scenarija. Opisani su alati potrebni za provedbu mjerenja. Na priloženim grafičkim prikazima čitatelj može vidjeti usporedbe u propusnosti različitih scenarija i objašnjenja zašto su ona takva.