Implentacija podatkovne enkripcije s niskom potrošnjom energije u bežičnom prijenosu : završni rad - Orepić, Pavo (P. Orepić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada bio je pronaći kriptografski algoritam pogodan za korištenje u sustavima s vrlo niskom potrošnjom energije poput bežičnih senzorskih mreža. Predloženi su otvoreni algoritmi Blowfish i Twofish. Detaljno je prikazan njihov način rada. Pregled dosadašnjih radova pokazao je njihovu nadmoć nad ostalim najpoznatijim kriptoalgoritmima u smislu efikasnosti. Provedena je njihova implementacija na razini programskog jezika C i razini mikrokontrolera. Koristio se LPC2103 — mikrokontroler razvojne pločice MCB2103 tvtke Keil. Izvođenjem algoritama na procesoru Intel Core i3-2310M frekvencije 2.10 GHz ustanovilo se da inicijalizacjia Blowfish algoritma traje 7.954 puta dulje, a enkripcija 3.117 puta kraće nego kod Twofish algoritma. Implementacijom na mikrokontroleru izmjereno je da Twofish troši 5.119 puta više energije i zauzima 4.318 puta manje radne memorije. Dobiveni rezultati su analizirani u odnosu na opisane načine rada i svojstva oba algoritma.