Komunikacija putem ljudskog tijela postupcima impulsne modulacije : diplomski rad - Šarić, Toni (T. Šarić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Prijenos signala ljudskim tijelom (eng. Intrabody communication, IBC) je relativno mlada tehnologija koja koristi tijelo kao medij za prijenos informacija. Začetnik ove vrste prijenosa signala je T. G. Zimmerman, koji je 1996. godine konstruirao prvi uređaj za prijenos signala ljudskim tijelom. IBC sustav sastoji se od odašiljača i prijamnika koji su sa tijelom spojeni preko signalne i referentne elektrode. Signalna elektroda služi za prijenos signala po ljudskom tijelu dok referentna služi da bi se zatvorio povratni put signala. Obje elektrode su postavljene na tijelo te galvanski odvojene od tijela. Sustav pokazan u ovome radu sastoji se od odašiljača, prijamnika te bežičnog modula za vezu prema računalu. Odašiljač šalje Manchester kodirani signal direktno u tijelo gdje se zbog visokopropusne karakteristike ljudskog tijela rastući brid Manchester kodiranog signala pretvara u pozitivni impuls, a padajući brid Manchester kodiranog signala u negativni impuls. Zadaća prijamnika je filtrirati primljene impulse, pojačati ih te rekonstruirati u poslani Manchester kodirani signal. Obrađeni primljeni signali se zatim šalju na računalo putem bežičnog modula NRF24L01