Primjene ZnO nanostruktura u elektronici : završni rad - Šurina, Marin (M. Šurina, 2014)
Sažetak na hrvatskom: ZnO nanostrukture u širokoj upotrebi se koriste u različitim osjetilnim aplikacijama zbog svojih raznovrsnih svojstava, kao što su velika specifična površina, netoksičnosti, biološke kompatibilnosti, dobre vodljivosti i piezoelektričnosti. Moguće je detektirati objekte uključujući reduktivne i oksidirajuće plinove, kemijska otapala, biomolekule. Visoka osjetljivost i niska granica detekcije omogućuju rasprostranjenu primjenu senzora temeljenih na ZnO nanostruktura. ZnO nanostrukture donose prednosti s kvantnim ograničenjem uključujući reduciranje tamnog šuma, povećanje efikasnosti apsorpcije i potencijal za veliku površinu i manju cijenu uređaja. Visoko kvalitetne nanočestice dobivene su top-down procesima i mokro-kemijskim procesima. Kao odvojeni materijali, polimeri i ZnO se smatraju tehnološki važnim spojevima. Koriste se u nekoliko komercijalnih aplikacija u optoelektronici i senzorima. Interakcija ZnO s polimerima može pružiti dobivanju jedinstvenih i poboljšanih optičkih i elektroničkih svojstava u nanokompozitima polimera. Zbog toga se dopiranjem polimera sa ZnO mogu realizirati nove aplikacije, bez gubitaka prednosti koje nude polimeri u smislu obrade i mehaničke fleksibilnosti. ZnO nanočestice u PDMS-ZnO nanokompozitu podvrgnutog UV zračenju apsorbiraju zračenje i struktura polimera ostaje sačuvana.