Izrada modela frekvencijskog pretvarača u programskom paketu Matlab : završni rad - Leibner, Dean (D. Leibner, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom Završnom radu obrađena je jedna topologija frekvencijskog pretvarača, s dvije različite metode regulacije struje. To su histerezni i sinusni PWM pretvarač. Oba modela napravljena su u programskom okruženju MATLAB. Uz teorijsku podlogu histerezne i sinusne PWM modulacije, potrebne za razumijevanje dobivenih simulacija, obrađene su i Fourierova analiza za prikaz amplituda harmonika te THD kao utjecaj harmonika na valni oblik ulazne struje u pretvarač. U simulacijama su se mijenjali razni parametri te se promatrao utjecaj promjene parametara na amplitude harmonika. Rezultati su kod obje metode regulacije struje približno jednaki. Detaljnijom analizom rezultata možemo vidjeti kako su rezultati sinusne PWM modulacije ipak nešto bolji od histerezne. To vidimo po manjim amplitudama harmonika, a veći iznos harmonika uzrokuje veću deformaciju ulazne struje. Također sinusni PWM ima još prednosti u odnosu na histereznu regulaciju. Jedna od prednosti je konstantna frekvencija sklapanja poluvodičkih ventila čime se mogu bolje kontrolirati gubici na poluvodičkim ventilima. Priloženi su grafički te numerički rezultati simulacija.