Upravljanje zvučnim izvorima : završni rad - Piskač, Petar (P. Piskač, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Čovjek je svakodnevno okružen brojnim zvučnim izvorima. Postoji puno različitih vrsta zvuka i izvora koji ih proizvode. Pošto je zvuk veoma korisna pojava poželjno je moći njime upravljati. Postoje izvori zvuka na koje nije moguće utjecati i nemoguće je njima upravljati, a to su većinom prirodni izvori zvuka. No postoje i oni kojima je upravljanje moguće i oni se koriste kao upravljački, informacijski, upozoravajući, signalizacijski ili neki drugi zvuk. Upravljanje zvučnim izvorima nam je veoma važno , a ponekad čak i neophodno. Postoji više vrsta upravljanja. Ručno upravljanje kod kojeg čovjek već prema potrebi ručno vrši radnje nad zvučnim izvorima. Automatsko upravljanje, kod kojeg nema utjecaja čovjeka nego sustav po unaprijed zadanom algoritmu sam odrađuje potrebne operacije nad zvučnim izvorima. Daljinsko upravljanje kod kojeg se zadaju upravljački signali na daljinu preko daljinskih upravljača. Daljinsko upravljanje može biti dio ručnog i automatskog upravljanja. Neki od primjera upravljanja zvučnim izvorima su: signalizacija u prometu, alarmni sustavi, protupožarni sustavi, kućanski aparati, signalizacija u industriji i slično.