Utjecaj induciranih atmosferskih prenapona na pogon distribucijskih mreža : diplomski rad - Vidović, Andrija (A. Vidović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je opisan fizikalan princip induciranja napona u vodiču prilikom indirektnih udara munje, razmatrani su valni oblici induciranoga napona u vodiču i njihova ovisnost o različitim parametrima. Prikazan je Rusckov model povezivanja potencijala i vodiča iz koje slijedi analitički izraz za proračun induciranoga napona u vodiču pomoću kojeg su napravljeni proračuni koji su dokumentirani u ovom radu. Također je opisan model povezivanja potencijala i vodiča prilikom udara munje u visoke obližnje objekte. U drugom dijelu rada razmatrane su različite situacije indirektnih udara munje prilikom kojih može doći do induciranja prenapona za koje postoji veliki rizik da će uzrokovati proboj izolacije i kvarove u distribucijskim mrežama.