Mikrosateliti : završni rad - Poljak, Filip (F. Poljak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je upoznavanje s komunikacijskim mikrosatelitima. Tema je obrađena kroz tri faze. U prvoj, obavljen je općeniti pregled komunikacijskih satelita tako da su obrađeni svi glavni podsustavi i objašnjene njihove funkcije. Opisane su općenite karakteristike komunikacijskih satelita, njihove putanje i lansiranje, transponder, napajanje, antenski sustav, i na kraju, navedeni su temeljni izrazi potrebni za proračun veze. U drugom dijelu naglasak je upravo na mikrosatelitima, konkretno, CubeSat mikrosatelitima, koji su podskupina komunikacijskih. Navedene su prednosti i nedostaci, te posebnosti na koje se nailazi u radu s njima. Također, obrađene su specifične tehnologije razvijene upravo za njihove podsustave snage i pogona, kao i razvoj i primjena u praksi. Iz raspoloživih podataka, u trećem dijelu, odrađen je proračun veze ručno i uz pomoć radiofrekvencijskog propagacijskog kalkulatora za odabrani model mikrosatelitskog komunikacijskog sustava.