Prikaz podataka primjenom bar koda : diplomski rad - Majdandžić, Mario (M. Majdandžić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj diplomski rad proučava svojstva, standarde i kapacitete bar kodova te se bavi identificiranjem parametara koji utječu na samu pouzdanost skeniranja 2D bar kodova visoke gustoće sadržaja. U teoriji je 2D simbologija sposobna kodirati relativno velike količine podataka, ali u praksi sposobnost skeniranja bar kodova opada povećavanjem kodiranog sadržaja. S posebnim osvrtom na bar kodove s više sadržaja (ili kapaciteta) izvedena su testiranja i identificiranja 2D simbologije s najvećom pouzdanosti skeniranja, „sposobnost skeniranja“ (engl. Scan-ability), kao i raznih parametara koji utječu na ovu sposobnost. Rad je podijeljen u pet poglavlja. U uvodnom dijelu obuhvaćeni su ciljevi i zahtjevi ovog rada, a u drugom poglavlju se opisuje povijest bar koda. Treće poglavlje opisuje rad sa skenerom i njegove karakteristike, četvrto detaljno analizira razne parametre koji utječu na pouzdanost skeniranja 2D bar kodova velikog kapaciteta, dok peto poglavlje opisuje par programa za generiranje i čitanje bar kodova. Šesto poglavlje se fokusira na metodologiju testiranja, a sedmo sažima zaključke testiranja. Na temelju određenih zahtjeva te uz pronađenu studiju na internetu, rezultati su pokazali kako su najbolje pouzdanosti skeniranja mjerenja od 96% do 99%, a dobiveni su korištenjem PDF417 simbologije s različitim vrstama medija.