Ostvarenje efektivne negativne impedancije pomoću rekonfigurabilnog izvora RF signala : završni rad - Krhač, Katjana (K. Krhač, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Načinjen je kratak pregled općenito metamaterijala, a posebice aktivnih metamaterijala ostvarenih upotrebom ne-Fosterovih elemenata. Napravljena je detaljnija matematička analiza nekoliko spojeva s negativnim elementima, te dana shema spoja koji ima mogućnost primjene kod prilagođenja antena. Sklop ostvaren negativnim kapacitetom i izvorom signala preko operacijskog pojačala projektiran je i simuliran u simulatoru mreža ADS. Zaključeno je da se sklop uvelike približava stvarnoj primjeni kod prilagođenja uz napomenu da najprije treba detaljnije proučiti stabilnost spoja kako bi bila u potpunosti objašnjena. Na laboratorijskom prototipu negativnog kapaciteta obavljena su mjerenja, te su prikazani rezultati mjerenja i njihova analiza.