Izbor i podešenje relejne zaštite u vjetroelektrani : diplomski rad - Išlić, Marko (M. Išlić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Uvod ovog rada opisuje gospodarsku situaciju koja dovodi do potrebe za što većom implementacijom vjetroelektrana u elektroenergetski sustav. Slijedi dio koji objašnjava pretvorbu energije vjetra koja se prvo pretvara u mehaničku energiju na vratilu te onda u sinkronom ili asinkoronom generatoru u električnu energiju. Vjetroelektrane se djele ovisno o njihovoj snazi, mjestu građenja, položaju vratila, regulaciji snage te načinu priključka. Pravna regulativa propisuje uvjete pogona i priključka vjetroelektrana na hrvatski elektroenergetski sustav pri čemu se posebna pažnja posvećuje regulaciji snage te potrebnim sposobnostima vjetroelektrana da rade bez napona. Zaštita vjetroelektrana se izvodi štićenjem vjetroagregata, njegove trafostanice, vlastite mreže koja povezuje vjetroagregate u vjetroelektranu te sučelja vjetroelektrane i prijenosne mreže tj. transformatora srednjeg na visoki napon. Na kraju rada je provedena simulacija kvarova na prijenosnoj mreži te su prodiskutirani vrijednosti napona na sučelju u usporedbi s vrijednostima napona uzrokovanih unutarnjim kvarovima vjetroelektrane.