Primjena prisutnosti korisnika u pametnim zgradama : završni rad - Krivić, Petar (P. Krivić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Primjena prisutnosti korisnika u pametnim zgradama Komunikacija strojeva danas je tehnologija koja se razvija velikom brzinom i svakim se danom otkriva sve više mogućnosti koje ona nudi. Jedna od tih mogućnosti je i implicitno praćenje prisutnosti korisnika u zgradama. Studijskim primjerom pokazan je jedan način za implicitno praćenje prisutnosti korisnika u zgradi. U sklopu studijskog primjera razvijeni su poslužitelj i aplikacija za pametne telefone koji međusobno komuniciraju REST-om te zajedno ostvaruju sustav koji omogućuje praćenje prisutnosti korisnika pomoću komunikacije strojeva. Iako komunikacija strojeva još nema široku primjenu na ovom području iz pokazanog primjera može se naslutit da bi se to u budućnosti moglo promijeniti s obzirom na niz mogućnosti koje se nude ovom tehnologijom.