Identifikacija prijenosne funkcije čovjeka (operatera) na vizualnu i zvukovnu pobudu : završni rad - Omerović, Anela (A. Omerović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Zadatak ovoga rada bio je određivanje parametara prijenosne funkcije čovjeka na vizualnu i audio pobudu te potencijalne različitosti među njima. Unatoč različitostima između ljudi, izabrali smo jedan oblik prijenosne funkcije za opis operatera. To je bila prijenosna funkcija sa dva pola i transportnim kašnjenjem. Zanimljivo je da vremenske konstatne funkcije ovise o npr. koncentraciji ili umoru operatera, kompleksnosti zadataka, vrsti zadatka (čovjek je adaptivan i prilagođava svoju funkciju da bi stabilizirao cijeli sustav). Ovaj rad pokazao je da nema velike različitosti parametara za različite pobude i različitu regulaciju (zvučnu i vizualnu). Analiza se vršila programskim alatom MATLAB.