Prepoznavanje ruke u sonarskoj slici : završni rad - Mohor, Tin (T. Mohor, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Pronalazak vrha prstiju se provodi u programskom okruženju Matlab. Iz videa se uzima slika po slika i obrađuje te potom određuju vrhove prstiju. Obrada slike se radi tako da se RGB slika dobivena iz sonarske snimke pretvori u negativ te potom u grayscale sliku. Na kraju se dobije binarna slika na kojoj se ruka ističe bijelom bojom i crna pozadina. Vrhovi prstiju se traže tako da program za preciznije određivanje traži da se prepozna otvoreni dlan i nakon toga prati promjene vrhova konveksne ljuske ruke. Ako se ne prepozna otvoreni dlan program prepoznaje vrhove prstiju pomoću metode K-curvature. Kada je slika dovoljno loše kvalitete, da ne prikazuje jedan od prstiju, program kao poziciju prsta pamti poziciju prsta na prošloj slici. To se može raditi jer je video prikazuje deset slika po sekundi. Prepoznavanje centra šake se radi preko funkcije koja određuje centar bijelog polja na binarnoj slici.