Ispitivanje utjecaja interferencije na rad lokalnih radijskih mreža koje rabe OFDM tehnologiju : završni rad - Krajinović, Antonio (A. Krajinović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ispitivanje utjecaja interferencije na rad lokalnih radijskih mreža koje rabe OFDM tehnologiju kao rezultat je pokazalo da u sustavima koji su neadekvatno raspoređeni unutar ISM opsega frekvencija ostvaruju minimalne performanse zbog interferencije sa drugom, smetajućom pristupnom točkom. Taj negativan utjecaj vidljiv je i uz veliku snagu korisnog signala jer i tu ako imamo dovoljno jaku smetnju, možemo pridonijeti pogreškama. Pogreška uslijed interferencije ključna je ako se dogodi za vrijeme trenirajuće sekvence jer u slučaju krive sinkronizacije gubimo poslani paket. Postoji naravno i vjerojatnost da interferencija stvori pogrešku unutar paketa, ali je takva pogreška manje bitna i vjerojatno je da će biti ispravljena. Sve modulacijsko-kodne sheme imaju isti format okvira, pa je i vjerojatnost pogreške u sinkronizaciji uslijed interferencije gotovo uvijek jednaka. Iz toga razloga bolje se spajati na što učinkovitiju modulacijsko-kodnu shemu, koliko nam već razina signala dopušta.