Sustav motrenja energetskih transformatora : završni rad - Bubnjar, Mateja (M. Bubnjar, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu je napravljen pregled sustava motrenja energetskih transformatora. Objašnjen je princip rada sustava motrenja te je obrazložena svrha ugradnje uz procjenu isplativosti. Navedeni su glavni mehanizmi nastanka kvarova za ključne dijelove transformatora. Opisana je primjena sustava motrenja te je napravljen pregled veličina i dijelova transformatora koje je moguće motriti uz obrazloženje zašto je korisno motriti pojedinu veličinu i opis metode motrenja. Opisana je sklopovska i programska struktura sustava motrenja. Dan je kratki pregled sustava motrenja dvaju svjetskih proizvođača (Alstom i ABB) te je detaljno opisana struktura i funkcije sustava motrenja domaćeg proizvođača (Končar TMS).