Upravljanje modelom tankera : završni rad - Dasović, Dino (D. Dasović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je opisana građa modela tankera. Model se sastoji od aktuatora i elektroničkih komponenti koje se dijele na upravljačku i učinsku elektroniku. Nadalje pokazano je kako iz identificiranog matematičkog modela dobiti prijenosnu funkciju procesa, te parametrizirati željeni regulator. Također provedene su simulacije za različite vrijednosti zadanog kursa, te uz uključenu i isključenu poremećajnu veličinu. Simulacija je pokazala da je regulator dobro parametriziran, jer je upravljanje kursom zadovoljavajuće i u slučaju kada imamo poremećajnu veličinu, i u slučaju kada nemamo poremećajnu veličinu. Projektirani regulator kvalitetno kompenzira poremećaje, ali simulaciju možemo provesti samo za dio vrijednosti u okolini radne točke, zbog izražene nelinearnosti modela.