Komunikacija između mobilnih uređaja i bežičnih mreža osjetila : završni rad - Čapalija, Ivan (I. Čapalija, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Danas su bežične mreže osjetila zanimljiva tema zbog ideje koja leži iza njihovog imena. Ideja je da se velik broj manjih uređaja nalazi u stvarnom prostoru, a zadaća im je prikupljati, obrađivati i prosljeđivati podatke. Snaga mreže proizlazi iz broja čvorova u mreži. Ovaj rad opisuje način organizacije i ostvarivanja komunikacije između korisnika i mreže osjetila koristeći Android uređaj. Na samom početku rada napravljen je uvod u često korištene uređaje mreže osjetila, opisan je protokol kojim komuniciraju, navedeni su često korišteni operacijski sustavi koje čvorovi mreže koriste te je pobliže opisan operacijski sustav TinyOS. Razrađena su dva tipa komunikacije između Android uređaja i mrežom osjetila. Prvi tip veze je dohvat paketa internetom što predstavlja neizravan način komunikacije, dok je za izravan tip veze odabrana žična veza s jednim čvorom mreže.