Kvaliteta električne energije : završni rad - Vujica, Monika (M. Vujica, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Liberalizacijom tržišta električne energije počinje tranzicijski proces otvaranja tržišta i mijenjaju se uvjeti trgovanja električnom energijom. Električna energija postaje roba i kao takva mora zadovoljavati određene kriterije da bi je kupci kupovali i bili zadovoljni njome. Uz pouzdanost i kontinuitet opskrbe, kvaliteta električne energije je komponenta koja je ključna pri distribuciji električne energije. Definira se kao obilježje električne energije u određenoj točki elektroenergetskog sustava promatranom u usporedbi s referentnim tehničkim parametrima. Tehnički se parametri određuju preporukama koje se donose na međunarodnoj razini i mogu, ali ne moraju, biti zakonski obvezujuće. Kao ogledna norma u Republici Hrvatskoj je prihvaćena EN 50160 i određuje napon napajanja u odnosu na valni oblik, visinu, frekvenciju i simetriju kod trofazne mreže na mjestu predaje potrošaču.