Dimenzioniranje izolacijskih sustava u SF6 plinom izoliranim postrojenjima : diplomski rad - Baklaić, Anja (A. Baklaić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Električno polje se formira u izolaciji između električnih naboja smještenih na površini elektroda u kojoj djeluju električne sile. Elektrostatsko polje je definirano kao polje koje je uzrokovano mirnim nabojem na površini elektroda, i unutar kojeg nema slobodnog naboja u prostoru. U ovom radu računa se statičko električno polje u GIS prekidaču. Glavna značajka GIS postrojenja je potpuno oklapanje dijelova pod naponom metalnim plaštem gdje prethodno definirani SF_6 plin služi i kao izolaciono sredstvo i kao sredstvo za gašenje električnog luka. Sumporov heksafluorid (SF_6) je neotrovan, neagresivan, kemijski stabilan plin pri atmosferskom tlaku i temperaturi < 500⁰C, bez boje i mirisa. Ovaj plin ne postoji u prirodi, nego se dobiva direktnom sintezom fluora i tekućeg sumpora egzotermnom reakcijom u posebnim postrojenjima. osnovna svojstva koja su mu omogućila upotrebu i osigurala vodeće mjesto u prekidačima visokog napona jesu: velika gustoća, elektronegativnost, dobra toplinska vodljivost i mala vremenska konstanta luka. Pri proračunu statičkih električnih polja i dimenzioniranju izolacije potrebno je poznavati brojne pojave i utjecaje na napon preskoka/proboja u plinu kao što su: napon pojave korone, površinske nesavršenosti (hrapavost) elektroda, čestice prašine u plinu, kombinacija plina i izolatora od krutog materijala i prisutnost vlage. Proračuni polja se izvode u programu Maxwell. Maxwell je simulacijski program elektromagnetskog polja namijenjen za elektroinženjere zadužene za projektiranje i 3-D i 2-D analizu elektromagnetskih i elektromehaničkih uređaja.