Metoda analiza video zapisa za brojanje vozila : završni rad - Vinković, Mihovil (M. Vinković, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisan postupak brojanja vozila gdje se pozadina modelirala metodom Stauffera i Grimsona (Stauffer, 1999.) preko mješovitoga skupa Gaussovih razdioba. Metoda je detaljno izložena kroz formule te su predložene vrijednosti parametara za opće korištenje algoritma. Algoritam prvo prolazi kroz fazu učenja gdje dobiva inicijalnu pozadinu te onda, u fazi detekcije, kontinuirano detektira te ažurira pozadinu. Zatim dolazi faza analize povezanih komponenti gdje algoritam također i broji vozila preko pamćenja njihovih centroida iz prošloga koraka. Drugi i treći korak se ponavljaju do kraja video-zapisa ili isključenja programa. Postupak je implementiran u okruženju Matlab 2013 uz pomoć nekih gotovih metoda te evaluiran na oko 60 sati testnih snimki. Rezultati su prikazani te komentirani.