Iskustvena kvaliteta video poziva ostvarenog putem tehnologije WebRTC : završni rad - Oršolić, Irena (I. Oršolić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: WebRTC je skup standarda i protokola koji omogućuju audiovizualnu komunikaciju u Web pregledniku, prijenos podataka i mnogo više putem peer-to-peer veze. Opisana je pozadina takve komunikacije, osnovne arhitekture, mogućnosti WebRTC-a, te su predstavljene postojeće aplikacije koje ovu novu tehnologiju koriste. Objašnjeni su osnovni koncepti i metode kvalitete usluge (engl. Quality of Service, QoS) i iskustvene kvalitete (engl. Quality of Experience, QoE), kao i testovi koji se koriste za ocjenjivanje iskustvene kvalitete audiovizualnih komunikacijskih usluga. Pomoću eksperimenta, prikupljeni su rezultati od 20 ispitanika koji su komunicirali s vođom eksperimenta u 9 različitih scenarija ovisnih o vrijednostima manipuliranih mrežnih parametara. Rezultati su objašnjeni i raspravljeni.