Elementarni algoritmi nad grafovima : završni rad - Stupalo, Maja (M. Stupalo, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu rada obrađena su dva elementarna algoritma nad grafovima pod nazivom pretraživanje prvo u širinu (BFS) i pretraživanje prvo u dubinu (DFS). Mnogi algoritmi nad grafovima organizirani su kao jednostavne razrada osnovnih algoritama za pretraživanje grafova. Obilazak ili pretraživanje grafa je sistematičan prolazak bridovima kako bi se obišli svi čvorovi. Algoritam BFS koristi strategiju traženja „šire“ u grafu i računa najmanju udaljenost od početnog čvora s do svakog dohvatljivog čvora te stvara BFS-stablo s korijenom s i svim dohvatljivim čvorovima. Algoritam DFS koristi strategiju traženja „dublje“ u grafu kad god je to moguće tj. za svaki susjedni čvor v čvora u algoritam DFS rekurzivno se poziva i provjerava susjede čvora v prije nego se vrati i provjeri preostale susjede čvora u. Uz opis algoritama dani su i njihovi pseudokodovi te je dokazano da BFS za zadani čvor pronalazi najkraću udaljenost do svakog čvora u njegovoj komponenti povezanosti te je prikazana primjena DFS algoritma za topološko sortiranje u usmjerenim acikličkim grafovima. Također je napravljena aplikacija pod nazivom „BFS“ koja računa najkraću udaljenost od zadanog čvora do svih ostalih čvorova.