Usporedba arhitekturnih obrazaca aplikacija za Windows Phone : diplomski rad - Kekez, Petar (P. Kekez, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu su opisani arhitekturni obrasci MVVM, MVP te MVC. Korištenjem navedenih obrazaca implementirane su tri probne, funkcionalno jednake Windows phone aplikacije. Nad spomenutim aplikacijama provedeno je dodavanje novih funkcionalnosti, točnije promijenjen je način spremanja podataka sa lokalne baze na rad sa bazom podataka na poslužitelju. Aplikacija koja je korištena izrađena je na modelu Firma. Aplikacija omogućava unos podataka o partnerima te praćenje njihovog stanja, dodavanje dokumenata te njihovih podstavki itd. Aplikacija je napravljena za Windows phone 7.5 platformu koristeći WindowsPhone SDK7.1 te programski jezik C#. Napravljene aplikacije ukazuju na mogućnost izrade aplikacija sa svim obrascima. Prije same izrade aplikacija, obrazac koji se činio najlakšim za implementirati je bio MVVM. Jedan od glavnih razloga je taj što ga je osmislio Microsoft baš za razvoj aplikacija za WPF, Silverlight pa tako i Windows phone. Razlog usporedbe je bio što su ostali obrasci, naročito MVC, rašireniji od MVVM-a te je puno poznatiji razvojnicima. Iako sam i ja krenuo razvoj sa poznavanjem samo MVC arhitekture nije mi bio problem prebaciti se na druge arhitekture zbog njihove bliskosti, posebice to što dvije od tri komponente su prilično jednake (Model i View). Model je jednak u svim arhitekturama dok je kod View komponente bilo promjena. Razvojem ovih aplikacija sam došao do zaključka da je MVVM dobro zamišljen te da će vrlo vjerojatno biti najbolji obrazac za razvoj kada ga Microsoft još usavrši; točnije kada potpuno prilagodi Windows phone platformu tom obrascu. Povezivanje podataka preko Bindinga je vrlo jednostavno, programski kod koji bi na kraju trebao biti čvrsto razdvojen nije ispao takav zbog mana u platformi. Problemi su nastali prilikom povezivanja komponenti nad kojima nije moguće provesti Binding što će vjerojatno biti popravljeno u novijim verzijama platforme. Onima koji su željni baviti se razvojem Windows phone aplikacija preporučam MVVM obrazac s tim da neće imati problema koji god izaberu.