Pronalaženje maksimuma elektrostatskog potencijala unutar jednoliko nabijenog trokuta : završni rad - Horvat, Hrvoje (H. Horvat, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu bavili smo se implementacijom numeričkog metode optimizacije za traženje točke maksimalnog potencijala unutar proizvoljnog, jednoliko nabijenog trokuta. Za implementaciju su korištene funkcije iz biblioteke GSL te gotova formula za potencijal proizvoljne točke unutar jednoliko nabijenog trokuta. U prvom djelu opisana je osnovna ideja za izvod formule za potencijal proizvoljne točke unutar jednoliko nabijenog trokuta. Zatim je opisan zadatak i karakteristike numeričkih metoda za optimizaciju te način rada „Downhill Simplex“ metode. Treće poglavlje bavi se implementacijom u programskom jeziku ANSI C. Nakon osnovnih informacija o GSL biblioteki opisana je implementacija formule za potencijal (funkcije trianglepot i analpot), algoritama za maksimizaciju (tripotminimizer) i funkcije za testiranj (treipot-tester). Na kraju se nalazi reprodukcija primjera iz natječaja Artes Calculi i usporedba rješenja.