Sustav prikupljanja podataka iz bežičnih mreža osjetila : završni rad - Sekulić, Ante (A. Sekulić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Sustav prikupljanja podataka iz bežičnih mreža osjetila temelji se na Libeliumovom mrežnom uređaju Meshlium. Taj se uređaj, uz mrežne mogućnosti može koristiti kao malo računalo/poslužitelj. Glavna namjena Meshliuma je prikupljanje podataka iz 802.15.4 mreža koje koriste čvorovi za prikupljanje informacija iz spojenih osjetila. Osim toga, njime se može pratiti koji su uređaji s uključenim Bluetoothom u dometu od 200 m u idealnim uvjetima. Ako se pojavi problem, kao i svaki mrežni uređaj, na raspolaganju ima nekolicinu jednostavnih mrežnih alata za dijagnostiku mreže. Neki od tih alata su Ping, Traceroute, Netstat, itd. Na uređaju su postavljeni parametri za udaljeno spajanje preko Etherneta ili WiFija. Usto, uključen je i DHCP server koji bežično spojenim uređajima iz 802.11 mreže dodjeljuje IP adresu i mrežnu masku. Ovime je omogućen rad pristupne točke. Navedene funkcionalnosti dostupne su iz grafičkog sučelja koje je napravio proizvođač. Obrada podataka s osjetila implementirana je dijelom u grafičkom sučelju dijelom u terminalu. Terminalom se pokreće bilježenje podataka s ulaza u datoteku. Poveznicom u grafičkom sučelju, koja je dodana ručno, pokreću se dvije PHP datoteke koje zapisuju podatke iz tekstualne datoteke u bazu s dodavanjem jedinstvenog identifikatora svakom podatku i vremenske oznake primitka. Uz ranije navedene mogućnosti te mogućnost korištenja u zatvorenom i otvorenom prostoru, Meshlium se pokazuje kako potpuno funkcionalan uređaj za primjenu u gotovo svim situacijama.