Grafičko korisničko sučelje za konfiguriranje protokola IPsec u sustavu IMUNES : diplomski rad - Babić, Filip (F. Babić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Sustav IMUNES, kao emulator i simulator mreža različitih kompleksnosti, omogućuje testiranje, proučavanje i verifikaciju raznih mrežnih protokola. Međutim, IMUNES do sada nije imao podršku za konfiguriranje, pokretanje i testiranje protokola IPsec koji omogućuje sigurnosnu komunikaciju na mrežnom sloju, i to na taj način da osigurava povjerljivost mrežnih paketa i njihov integritet pomoću dva temeljna protokola, ESP i AH, koji se oslanjaju na šifriranje paketa i izračun posebne sume (engl. hash) na temelju sadržaja paketa. U sklopu ovog diplomskog rada realizirano je grafičko sučelje koje omogućuje konfiguriranje i pokretanje protokola IPsec između virtualnih čvorova u okolini IMUNES-a koji su u ulozi usmjeritelja. Kao programska implementacija samog protokola IPsec korišten je besplatni program Strongswan. Sučelje omogućuje korisniku da na jednostavan i intuitivan način odabere i podesi često korištene konfiguracijske opcije programa Strongswan i u konačnici pokrene dotični program, te na taj način ostvari sigurnosne konekcije protokola IPsec u simulacijskoj okolini IMUNES-a. Sljedeći korak u razvoju sučelja je svakako omogućavanje konfiguriranja i pokretanja programa Strongswan na ostalim čvorovima koji podržavaju mrežni sloj. Realizirano sučelje omogućuje ujedno i proučavanje sigurnosti u internetu i mrežama, osobito onih mehanizama koji rade na mrežnom sloju.