Interoperabilnost u sustavu za razmjenu e-računa : diplomski rad - Vihnanek, Vedran (V. Vihnanek, 2014)
Interoperabilnost u sustavima za razmjenu e-računa između novih XML normi (UBL) i starih tekstualnih normi (EDIFACT) je važan i neizostavan dio zbog kontinuiteta poslovanja, ekonomske opravdanosti i dio su svih ozbiljnijih EDI sustava. Naglasak je na analizi malo popularne ,ali i dalje dominantne norme u broju EDI transakcija EDIFACT, trenutnoj situaciji oko ove norme i sličnih tekstualnih normi u Republici Hrvatskoj. Analiza OASIS/UBL 2.0 norme te UN/EDIFACT i ANSI X12 kao dominantnih predstavnika EDI normi. Analiza problematike oko EDIFACT-UBL pretvorbe te opis programskog rješenja temeljeno na Javi za međusobnu pretvorbu UBL i EDIFACT norme za poruku eračuna te opis rada i korištenja.