Reputacijski sustav za mobilne aplikacije temeljene na suradnom opažanju okoline : diplomski rad - Stojić, Antea (A. Stojić, 2014)
Nagli razvoj mobilnih uređaja i njihovo brzo društveno prihvaćanje omogućilo je novu i sve prisutniju paradigmu: suradno opažanje okoline. Suradno opažanje okoline se oslanja na gustu naseljenost u urbanim područjima koja omogućuje svakom čovjeku s mobilnim uređajem da snima fenomene iz okoline te tako bude izvor podataka koji su potencijalno korisni drugim korisnicima. Prednosti ove paradigme u odnosu na klasično statičko praćenje okoline su mnogobrojne: iskorištava se postojeća infrastruktura, što direktno uzrokuje niže troškove razvoja samog sustava za praćenje okoline, a mobilnost nositelja mobilnih uređaja pruža dosad nepoznatu prostornu i vremensku pokrivenost. No za uspjeh aplikacije temeljene na paradigmi suradnog opažanja nekoliko izazova treba biti riješeno. U diplomskom radu, analizirano je procjenjivanje pouzdanosti podataka i kredibiliteta korisnika kao jedan od ključnih izazova. Kao praktični dodatak analizi, osmišljen je i programski izveden reputacijski okvir koji analizira podatke iz prototipnog sustava prikupljene suradnim opažanjem okoline u cilju određivanja reputacije pojedinog izvora. Za potrebe određivanja reputacije pojedinog izvora analiziran je i korišten Beta reputacijski sustav. Reputacijske informacije korisnika se pohranjuju u bazu podataka i koriste u svrhu povećanja kvalitete usluge. Ključne riječi: suradno opažanje okoline, reputacijski sustavi, Beta reputacijski sustav, kvaliteta usluge