Mikromreže istosmjerne struje: novi izvor lokalne proizvodnje električne energije : diplomski rad - Rosandić, Roberto (R. Rosandić, 2014)
U radu je opisan poboljšanja koje se predlažu od strane znanstvenih institucija za poboljšanje današnjeg koncepta mikro-mreže. Pojmovi mikro-mreža i istosmjerna mikro-mreža su definirani. Napisan je detaljni opis današnjeg promišljanje o istosmjernim mikro-mrežama, te njezine prednosti s obzirom na izmjenične mikro-mreže i prepreke uvođenja. Na jednom primjeru niskoenergetske zgrade, opisan je postupak dimenzioniranja istosmjerne mikro-mreže i njezino upravljanje. Analizirali su se dostupni istosmjerni uređaji na tržištu, njihovu godišnju potrošnje te cijenu ugradnje gdje se je odredilo isplativost investicije. Komentirali su se dobiveni rezultati i rezultati svjetskih istraživanja na tu temu, te koji čimbenici utječu na isplativost projekta. Odredila se je ukupna potrošnja i proizvodnja sustava čim se je sustav odredio kao nulta energetska zgrada. Ključne riječi: mikro-mreža, Istosmjerna mikro-mreža, analiza potrošnje i isplativosti, upravljanje sustavom