Analiza mrežnog prometa višekorisničke računalne igre s preuzimanjem uloga : diplomski rad - Novaković, Marijana (M. Novaković, 2014)
Druga najbrže rastuća kategorija mrežnog prometa na Internetu nakon videa su umrežene računalne igre, a posebno su zanimljive masovne višekorisničke igre s preuzimanjem uloga. Zadatak diplomskog rada je proučiti model prometa višekorisničke umrežene igre s preuzimanjem uloga Guild Wars 2 te načine skupljanja podataka u razdoblju od mjesec dana. Dobiveni rezultati su analizirani pomoću alata Arbor Peakflow, TCPdump i Wireshark. Analizom su dobivene sljedeće karakteristike: veličina paketa, međudolazno vrijeme paketa i korištenje propusnosti veze. Anketom igrača su utvrđeni i sljedeći podaci: spol i dobna skupina igrača te način na koji igrači međusobno komuniciraju. Neki od dobivenih rezultata su uspoređeni s postojećim rezultatima sličnih igara iz literature (igra World of Warcraft) te je utvrđeno da nema velikih razlika u rezultatima. Ključne riječi: MMORPG, Guild Wars, Wireshark, TCPdump, veličina paketa, međudolazno vrijeme paketa, korištenje propusnosti veze.