Ispitivanje značajki HEVC videokodera : diplomski rad - Meštrović, Mario (M. Meštrović, 2014)
Distribucija digitalnog videa visoke razlučivosti (HD, High-definition) zahtjeva visoke brzine prijenosa i zbog te činjenice usporen je prelazak iz sustava televizije standardne kvalitete (SDTV, Standard-definition television) u sustave visoke kvalitete (HDTV, High-definition television). Ovaj rad daje pregled trenutno najefikasnijeg H.264/AVC standarda za kompresiju digitalnog videosignala i H.265/HEVC standarda. U trenutku pisanja ovog rada dovršena je tehnička specifikacija HEVC-a, te razvijen referentni videokoder kojim je testirana efikasnost i uspoređena s trenutno najboljim nekomercijalnim AVC koderom x264. Rezultati su obećavajući i pokazuju da referentni videokoder uistinu ostvaruje uštedu u brzini prijenosa do otprilike 50 % za različite ulazne videosekvence različitih formata. Uz ovakve rezultate za očekivati je da će HEVC standard vrlo brzo zamijeniti AVC zbog efikasnijeg kodiranja HDTV signala, te omogućiti prijenos UHDTV signala po brzinama prijenosa sličnim za trenutne HDTV AVC brzine prijenosa. Ključne riječi: H.265/HEVC, H.264/AVC, SDTV, HDTV, UHDTV, analogni videosignal, digitalni videosignal, kompresija videosignala, nadomještanje pokreta, transformacijsko kodiranje, entropijsko kodiranje, rekonstrukcijski filtri