Vođenje pogona elektroenergetskih mreža sa značajnim udjelom malih hidroelektrana : diplomski rad - Maslać, Igor (I. Maslać, 2014)
U ovom diplomskom radu je obrađena problematika vođenja pogona distribucijske mreže na koju imamo priključen znatan broj mHE. Navedene su osnovne podjele mHE, vrste mHE, troškovi koji se javljaju prilikom izgradnje, tipovi generatora koji koriste, opisan je postupak priključka na distribucijsku mrežu, utjecaj na kvalitetu napona te utjecaj na naponske prilike, kompenzaciju jalove snage i ostale prilike u mreži. Na kraju je na primjeru modelirane mreže izveden proračun tokova stanja za različite pogonske uvjete koristeći programski paket ETAP. Ključne riječi : Male hidroelektrane, sinkroni i asinkroni generator, priključak mHE, utjecaj na pogon mreže, proračun tokova snaga